Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /kunden/triplenine.com/hosting/rhinescheme/wordpress/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /kunden/triplenine.com/hosting/rhinescheme/wordpress/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /kunden/triplenine.com/hosting/rhinescheme/wordpress/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Bauhaus Campus – RhineScheme
  • Arch. competition 1st Prize | subsequent design commission
  • Solutia Design Award 2003, recognition
  • Contract World Award 2002, 2nd Prize
  • World Architecture Award 2002, recognition
  • Core Design Award 2001, 2nd Prize (Interior/Environment)

The tremendous popularity of the Bauhaus Dessau has made an expansion of the university inevitable. Basis of the expansion plan has been a competition in 1995, which determined the urban planning structure for the new campus.

Location
Dessau / Germany
Client
Ministry of Education of the State of Saxony-Anhalt
Design / close of construction
1995-2001 / 2001
Gross Floor Area
10,500 m²
The new canteen and the auditorium centre, the so-calle …

The new canteen and the auditorium centre, the so-called ‘Bill’-House, are grouped around the central ‘Seminary Square’. The seminary building for surveying technology lies directly on Bauhaus street, to the west of the new canteen. It is the spine of the campus, joining alongside all main services between seminary square and Bauhaus.
A reduced language of form and colour gives an autonomous character to the campus ensemble. It is a modernist design, yet without alluding to past architectural or stylistic attributes. On the contrary, the new university buildings attempt to mediate between the original solitaire building of the Bauhaus and the surrounding villas.

Essential to all 3 new buildings is the cubic form as well as the accentuated facades. The flush exterior walls underline the cubic appeal of the buildings. The curtain wall made of green exposed aggregated concrete is arranged in an exciting interplay with adjacent flush glass areas, which offer unexpected views towards the inside and out, as well as a dynamic lighting scenario.
The ‘Dicker House’ in Jahnstrasse is home to the department of architecture and structural engineering. Although it is set apart from the 3 green buildings by its red colour scheme, it still has similar design features.

阅读更多
Design
Kister Scheithauer Gross
Photographs
Christian Richters