Shanghai Baosteel Pioneer Park

The start-up area has been divided into three key nodes along the main city artery, TongJi Road.
The new development, ‘Wusongkou Pioneer Park’, will play an important and demonstrative role in major innovative industries such as science & technology, cultural and creative industry, modern services with new materials, smart manufacturing, 3D printing and energy and environmental protection. To enhance the comprehensive urban quality, it will offer large spaces for start-up businesses, workshops, educational programs and social activities as well as leisure and shopping possibilities.

Node 1, the ‘Art creative cultural area’, is located at the northern edge of the industrial transformation site and its interface with the city outskirts. This site will become an indispensable link between the center and the periphery, not only because of its location, but for the historical meaning and value for Baosteel Group Corporation and Shanghai. It was here, in 1978, where the first pile of the iron and steel factory was driven into the earth.

Considering the historical value and the charm of the first factory building, the architectural proposal preserves the precious buildings and elements and merges them with new innovative materials and functions.

The functions of this plot are focused on cultural and high-standard creative developments. Office towers with commercial podiums rise along TongJi road to serve the whole neighborhood and act as a noise barrier between the elevated highway and the low-rise cultural heart of the node. The center of the plot then becomes a cultural hub, with a steel museum, library, entertainment hall, workshop ateliers and co-working spaces for creative minds. The scenery towards the west river bank is an open plaza with cafes and restaurants for relaxation and leisure.

To emphasize not only the urban but historical and cultural importance of this node, the project proposes a super high-rise as a symbol of the growth and sustainability of the Baosteel Group Corporation. The super high-rise offers space for high level commercial functions, finance, offices and a 5 star hotel. A restaurant/lounge-bar with a 360 degree view over the area is planned to serve at the 71st floor.

Node 2, the ‘Casting urban life area’ is located at the intersection of TongJi Road in the east and Shuichan Road, in the north. This node is divided in two, the east part and the west part.

The plot in the east is next to the subway and bus station, which makes this area very active and a perfect spot for the new growth of high and middle-rise office and Soho towers, with commercial podiums for shopping, entertainment and dining as well as kindergarten, children’s playground, language school and dance school to serve the residents.

The west part has another scale, more quiet, with charming existing buildings and an amazing outdoor scenery, which gives the node the character of a small hidden place that perfectly suits for an escape from the urban hustle to enjoy diverse cultural exhibitions and small restaurants and café & bars.

Node 3, the ‘Technical creative office area’, is located at the south edge of the Wusongkou Pioneer Park, which contains the old steel pipe factory, and has a closer connection with the surrounding districts, such as large residential and commercial areas. As the southernmost point of the Park, it is the south gate to the area and is welcoming the visitor with a solid and elegant representative image.

The existing layout of the factory buildings spreads out perpendicular to the avenue and lets them align to each other closely with a strong character. Based on the linear array footprint of the existing buildings, the new volumes develop upward, and become an image of stacked steel plates with an east west orientation. The skin of the new architecture is covered with corten steel and square windows with convex-concave shading elements, to emphasize the industrial character.

Xixi Park Visitors’ Centre | Zero Energy Building

Beside that it accommodates a branch of Zhejiang University and is used as eco-environmental education area with classrooms and offices. Last not least it provides meeting and catering areas for both tourists and students.
The new building – as entrance point passed by the majority of visitors – is aimed to be an outstanding landmark, a symbol for the ecological efforts connected with the wetland park, serving as an icon or logo for the whole area and showing its ecological progressiveness in a self-confident manner.

Beside the memorable triangular shape of the building, its vast glass roof covering the exhibition area – inclined in south-west direction for best serving the integrated photovoltaic panels – is the main mark of the architecture, from inside and outside.

Furthermore, the spacious green roof, freely passable for visitors from outside, serves as a space for tourists and students to walk, rest end enjoy views to the wetland park.
Whereas the roofscape is inspired by the silhouette of the distant mountains, the significant wooden sun protection elements of the facades connect the building directly to the ground, to its lush vegetation and big variety of trees. The density of the vertical wooden louvers depends on their orientation: south and west façades are more closed; the north façade is mostly opened.

Last not least, the energetic performance of the building will make it a milestone on the way to more energy-efficiency and sustainability. The project has been certified with the highest LEED label (‘platinum’). Moreover, it is intended that this building achieves zero emission of carbon dioxide as well as zero energy consumption – or even energy production instead of consumption.

Tianjin Culture Park | Building Guidelines

The underlying master plan of the Cultural Centre – first prize of an international urban planning competition in 2008 – focused on the Park itself.
The site encompasses an area measuring about 1 km² with a 10 ha newly created lake at the centre. The vast territory offered the possibility to create something like a representative ‘garden salon’ for the whole city.
To fulfill its public function, a core area with the dimensions of about 400 x 1200 meters has been kept free of any buildings, a generous, grand open space commensurate with the scale of the city, able to accommodate a variety of public events.

A large lake is core feature and major attraction offering a lot of amenity potential, as well as being a major ecological anchor for the site. Walking on the lakeside delight the senses as does the contrast between different areas where the lake has an architectural edge with promenade spaces, or soft, naturalistic, contoured shorelines where nature takes center stage.

The “Central Park” is framed by a pearl necklace of outstanding cultural buildings to the south and east, and by a commercial building spine to the north.
The encompassing buildings – consciously kept at a human scale – make up for an adequate, modest and low-rise architectural ‘stage setting’ of the park area, supported only in the background by the inevitable high-rises in the skyline of Chinese cities.

The lake in its heart is accompanied by elevated terraces, on the north side following a huge arc-shaped promenade covering a shopping mall and facilities for the youth, in the south forming a more formal public boulevard lined by museums, library, and theatres.
The Eastern edge creates the potential for spatial drama: A vast flight of steps in line with the glazed building front of the Grand Theatre is closing the frame of a park with almost rectangular contours.

The urban layout creates a cultural district of international esteem, integrating existing cultural and administrative buildings, and incorporating a whole series of new facilities -cultural, public, commercial ones – as well a complex public transportation hub.
A dynamic set of cultural spaces (indoor and outdoor) have been created that are interconnected and unified through the artful use of water as the core design element.
A vast urban promenade winds through the site, with its unique focal point and simultaneously the most dramatic viewing point along the lakeshore front of the Grand Theatre that is embracing the entire park composition.

Maria Magdalena Church Freiburg

As in traditional church design, the double church has three naves. The two side naves accommodate the church rooms. Here, the catholic part of the church stretches over the full length, whilst the smaller protestant church area has its centre at the opposite end.
The middle nave accommodates the communal entrance hall.

The ceiling-high walls facing the churches can be pushed to one side if required. Opened up, the large ecumenical room is brought into being. All external and internal walls, even the moveable partitions, have a fair faced concrete finish.
An impressive timber beam ceiling stretches between the enormous walls and weaves the three naves of the church together under one roof.

Yizhuang Science & Technology Center

In this context, the Science & Technology Center (STC) is dedicated to be Yizhuang’s window of development and planning: a contemporary building for the public, serving as demonstration platform for hi-tech industries and products, and as service centre for the local companies: a space for exhibition, meeting and exchange.
The building occupies the most privileged location within the public ‘International Enterprise Cultural Park’: next to a lake, in the main entrance axis and surrounded by a belt of large trees. The building’s connection with nature is utmost important; to this intent the exhibition areas are closely interconnected with their surroundings as part of a quasi-osmotic building.
The exhibition space is introversion and extension of the park at the same time: paths with flowers let the indoor space grow into the surrounding nature.

The building is aimed to be green and sustainable in order to conform to its purpose and context. The main idea consists in lifting a piece of the park and putting an exhibition space underneath. A living blanket of vegetation is created that covers a service space for the public – symbolizing the least possible intervention into nature. Yizhuang STC is planned with two objectives: one of social nature, aimed to generate activities, and one of environmental nature, being a modern interpretation-concretization of a forest as complex biotope.
Visitors who see the mysterious floating object from a distance will be attracted to it. Approaching the building, they will enter an open exhibition hall with a semi-transparent wooden skin in a flowing motion, an illusionary, ephemeral structure where functional spaces like conference rooms, offices and other services are hanging from a green roof. This green roof becomes part of the landscape of the ‘Enterprise Park’.

The distribution of functions is simple and flexible: The ground floor is reserved entirely for the exhibition space as the heart of STC. It forms a flexible open space that can easily adapt to future changing needs. Without clear boundaries, it can also easily be extended into the park. 3 different kinds of spaces – uncovered, covered, and indoor spaces – create a variety of possible exhibition arrangements.
The second floor accommodates the remaining functions that need more specific and closed spaces: conference, education, offices. They are interconnected through a big lobby with cafeteria and view connections to the exhibition space. From the accessible roof visitors may finally overlook the park while walking through a small path.

Sustainability has been a key aspect of the design: The biggest portion of the consumed electricity will come from photovoltaic panels. The undulating roofline brings fresh air into exhibition and conference spaces by the wind streaming naturally through the 3-dimensional roof volume. Lighting for the central areas will come from daylight systems. Heating and cooling will be provided through geothermal energy and heat pumps. Waste-water will be cleaned biologically and re-used to a maximum.
Finally, wooden shutters of different densities will be installed in the façade, serving as sun protection, but also creating a vibrating interior atmosphere that reminds of the plays of light and shadow in a forest.

Qingdao Shipping Campus

The university’s Main Building, as heart and centre of the campus, is where both axes meet each other: the main green axis as pedestrian artery leading directly to the sea with Water Park and training harbour, and the future development axis along the sea focusing towards the north.

The Main Building housing administrative functions and public ones like library and café/tea house is forming a landmark during day and night, both by its height and by its nocturnal function as lighthouse visible from far away.
Along the south side of the campus area, teaching and training functions are lined up, clearly separated and at the same time interconnected with other functions by the central east-west axis.

The students’ dormitories in the north-west are arranged around green plazas with sports facilities in a macro-scale, and around courtyards as more intimate living spaces in a micro-scale.
The arrangement of building groups can be found as principle all over the campus area: Deliberately the master plan creates a vivid variety of squares, plazas, courtyards and gardens – different in scale, grade of openness, surface materials and functions, thus forming a whole and unique world.

The prominent, big-scale sports facilities including a large assembly hall are located in an open area close to the sea and the neighbouring public park. The future seamen have to be trained; thus sport is a crucial function of this university. In that sense the necessary sports facilities are upgraded by combining them with recreational uses. The Sports Park serves for events and leisure activities as well.

The Sports Park forms the central idea of the college and is hence placed in the pivotal point of the overall design, when in the future the campus will be extended northerly along the sea.
Students can use the area to do sports, but they can also just – or primarily – use it as a landscape park, to learn, to relax, to meet and play, or to chill out.

Bauhaus Campus

The new canteen and the auditorium centre, the so-called ‘Bill’-House, are grouped around the central ‘Seminary Square’. The seminary building for surveying technology lies directly on Bauhaus street, to the west of the new canteen. It is the spine of the campus, joining alongside all main services between seminary square and Bauhaus.
A reduced language of form and colour gives an autonomous character to the campus ensemble. It is a modernist design, yet without alluding to past architectural or stylistic attributes. On the contrary, the new university buildings attempt to mediate between the original solitaire building of the Bauhaus and the surrounding villas.

Essential to all 3 new buildings is the cubic form as well as the accentuated facades. The flush exterior walls underline the cubic appeal of the buildings. The curtain wall made of green exposed aggregated concrete is arranged in an exciting interplay with adjacent flush glass areas, which offer unexpected views towards the inside and out, as well as a dynamic lighting scenario.
The ‘Dicker House’ in Jahnstrasse is home to the department of architecture and structural engineering. Although it is set apart from the 3 green buildings by its red colour scheme, it still has similar design features.

New Deichmanske Library Oslo

Furthermore, the concept creates relationships with the site axes in the urban context, as well as with the future Munch Sternsen Museum and the existing Opera House.

The Nam June Paik Museum

The competition was aimed to seek a new paradigm for the fusion of architecture and art and to create an architectural design of excellence in tune with the pioneering, artistic spirit of the artist.
The concept for the design for the NJP Museum emerged from the spirit and structure of Nam June Paik’s sculptures and art objects.
The ideal of circuitry is at the core of this project and building program.
The design parallels the surface and architecture of a microchip, but more importantly it is influenced by Paik’s own methodology of mechanically adjusting video circuitry to produce abstract electronic patterns and images.

Memphis College of Pharmacy

It gathers students and faculty from six separate buildings in the Memphis Medical Centre complex so they can teach and learn in a single structure.
The new building houses large and small lecture halls, class rooms and conference rooms outfitted with equipment for distance learning, research labs with support space, a computer lab, office space and student space.

In the initial (later modified) design, the entire atrium building is contained within a glass facade with operable windows.
The offices are located either at the west wing of the building with a floor-to-ceiling facade, or opening towards the winter gardens and the atrium.

The eight-story building is located on the site of an old downtown hospital that was demolished before construction of the new structure could start. The construction itself is made of structural steel frame with foundation made of concrete piles.